Kokos tu, kokos tam. Tu mleczko kokosowe polecane w codziennej diecie zamiast mleka krowiego, tam wiórki kokosowe do przegryzania, woda kokosowa do picia, olej kokosowy do spożywania na zimno lub smażenia, a tutaj włókno kokosowe w materacach. To zdumiewające, jak jeden owoc wykorzystywany jest tak wszechstronnie. Nic się tam nie marnuje.
O co chodzi z tym kokosem w materacach do spania? Czy to chwilowa moda, czy może kokos w tym miejscu ma dobre uzasadnienie?

Włókna kokosowe wykorzystywane w produkcji materaców są pozyskiwane z łupiny orzecha. Kto widział kokos, może mieć obawy, bo te włoski są dość szorstkie. Czy to nie będzie z czasem wychodzić przez pokrowiec materaca i drażnić skóry? W dobrych materacach włókno to jest starannie przygotowywane. Lateksowanie i prasowanie zapobiega rozchodzeniu się na wszystkie strony, a także dodatkowo działa antyalergicznie. Dodatkowo, ponieważ włókno ma w swoim składzie sole mineralne, które zapobiegają powstawaniu bakterii i roztoczy. Alergicy mogą odetchnąć spokojnie i zaopatrywać się w materace z matami kokosowymi.

Od lat są cenionym surowcem przy produkcji materacy do spania, więc nie można mówić już o chwilowej modzie. Dlaczego są tak doceniane? Mata kokosowa jest świetnym stabilizatorem materaca. Sprężyny, pianki – wszystko “spina” pokrowiec, ale po dłuższym czasie eksploatacji i on nie powstrzymuje przed deformacją materaca. Mata kokosowa dodana jako jedna z warstw, trzyma wszystko bardziej w ryzach i znacząco wydłuża żywotność materaca.

Jeśli ktoś lubi spać na twardym podłożu, będzie to właśnie typ materaca kokosowego. Jest szczególnie polecany dla osób cięższych. W naszej firmie proponujemy różne warianty z użyciem maty kokosowej. Dla osób powyżej 80-100 kg, które lubią miększe materace lub lubią spać na boku i chcą zamówić materac memory, proponujemy lekkie usztywnienie, dodając do niego matę kokosową.
Obecnie trudno sobie wyobrazić produkcję materacy bez tego surowca.